Google+

Nytårsangst hos hund

Hvad er nytårsangst?

Når hunden reagerer voldsomt og pludseligt på fyrværkeri, hvor den viser frygt og forsøger at flygte, kalder man det fobi eller ”nytårsangst”. Nytårsangst er blandt de hyppigste fobier hos hunde. Symptomerne varierer meget fra hund til hund, men det kan være, at man ser hunden savle, halse, stivne eller blive overaktiv, ryste, afsætte urin og afføring, kaste op, udvise destruktiv adfærd, gø, pibe, hyle og forsøge at flygte. Af og til ser man hunde der bliver paniske, hvor de bliver nærmest immune over for smerte og al menneskekontakt.

Hvordan forebygges nytårsangst?

Man mener at tidlig eksponering (gerne inden hvalpen fylder 4 måneder) over for lyde virker forebyggende. En hvalp kan eksponeres over for lyd med en lyd-cd.

Desuden er der racer der er specielt lydfølsomme, og man mener derfor at avl spiller en rolle.

Hvordan behandles nytårsangst?

Nytårsangst kan behandles med tilvænning, adfærdsmodificering og medicinering.

Tilvænning

Tilvænning (desensibilisering) går ud på at man gradvis vænner hunden til det den er angst for. Man kan købe lyd-cd´er med fyrværkerilyde (for eksembel Zylkène lyd-cd eller Sounds scary!). Man starter så med at afspille cd´en meget lavt, og skruer gradvist op for lyden. Der vil medfølge en brugsanvisning, hvis man erhverver sig en sådan cd. Problemet med disse cd´er er at lysglimtene ikke følger med, så selv om hunden har vænnet til sig cd´en, er der ingen garanti for, at den ikke stadig bliver bange for ægte fyrværkeri. En noget mere omstændelig løsning er at bruge ægte fyrværkeri og så starte med at gå meget langt væk fra huset i starten og  langsomt komme nærmere.

Adfærdsmodificering

Det er vigtigt ikke at belønne angsten. Dette gør man nemt uden at være bevidst om det, ved at give hunden ekstra opmærksomhed og eventuelt ynke den, når den er angst. På denne måde bekræfter man hunden, i at der rent faktisk er noget at være bange for.

Når man i dagligdagen lærer hunden pacificerende kommandoer, som ”rolig” og ”sit”, vil man også kunne bruge disse, når hunden bliver angst.

Kosttilskud og feromoner

Der findes også kosttilskud der dæmper angst og utryghed (Zylkéne, Serene Um og AnxiCalm). Disse har den store fordel frem for medicinering, at der ikke er kendte bivirkninger ved dem. Det betyder at du kan starte i god tid med at bruge dem, og for eksembel hele december og starten af januar, hvor problemerne ofte strækker sig hen over. Er hunden lettere nervøs over nytårsfyrværkeri og ikke totalt angst, vil det ofte være tilstrækeligt med kosttilskud og adfærdsmodificering, også nytårsaften.

Tæver udskiller et duftstof, som beroligere hvalpene. Disse duftstoffer kaldes feromoner, og har også effekt på voksne hunde. Disse feromoner kan produceres syntetisk og du kan købe en diffuser til at sætte i stikkontakten (Adaptil duftspreder), som udskiller disse. Adaptil er ligeledes uden kendte bivirkninger, og du kan derfor starte i god tid (gerne allerede inden december) med at sætte duftsprederen i stikkontakten. Adaptil kan også kombineres med ovennævnte kosttilskud.

Medicinering

Er det nødvendigt at medicinere hunden nytårsaften, skal du henvende sig til sin dyrlæge i god tid. Der er forskellige typer af medicin, og det er lidt med forskel, hvilken medicin dyrlægen vælger at anbefale. Det vil dog ofte være en medicin, der også sløver hunden, så den formentlig vil vælge at lægge sig til at sove nytårsaften.

Det er vigtigt at give hunden medicinen, inden den bliver urolig. Det er en god idé at starte medicineringen ca. 1 time inden mørkets frembrud, eller hvornår man forventer at fyrværkeriet starter. Hvis hunden først er blevet bange, har medicinen ikke samme effekt.

Den angstdæmpende medicin er receptpligtig. Tal med din dyrlæge om din hunds behov.

Hvad gør jeg i god tid inden nytårsaften?

Desensibilisering tager lang tid, minimum 3 måneder, så man skal være ude i god tid. Ligeledes skal man i god tid have indøvet adfærdsmodificeringen. Har din hund tidligere været meget angst, kan du starte allerede inden december, med at sætte en Adaptil duftspreder op, der afgiver beroligende feromoner.

Hvad gør jeg i dagene op til nytårsaften?

Det er vigtigt at holde hunden i snor i dagene op til nytårsaften. Hvis I bliver overrasket af fyrværkeri, kan hunden finde på at flygte. Er din hund utryg, kan det være en god idé at supplere med beroligende kosttilskud (Zylkéne, Serene Um, AnxiCalm).

Hvad gør jeg selve nytårsaften?

  • * Gå en lang tur med hunden, så den er fysisk træt om aften. Husk at holde hunden i snor.
  • * Træk gardinerne for og tænd for musikken, så lys- og lydindtrykkene ikke er så voldsomme.
  • * Lad ikke hunden være alene. Giv den gerne noget spændende at beskæftige sig med såsom et kødben.
  • * Nogle hunde føler sig trygge i små rum, gerne lidt huleagtige. Man kan indrette et trygt rum med et tæppe til hunden. Man bør også stille drikkevand, legetøj og snack (tyggeben/kiks eller lignende) til rådighed for hunden.
  • * Giv medicin eller kosttilskud efter dyrlægens vejledning.

 Hund bange

 

Seneste artikler

Koprofagi Hvorfor spiser hunden afføring? At hunde spiser afføring er i et vist omfang normalt. Det gælder tæven, der spiser hvalpenes afføring...
En hund, der strejfer er farlig, både for den selv og dens omgivelser og skal derfor stoppes.Hvorfor strejfer min hund?En hund strejfer for at...
Angst for tordenvejr er det, man kalder en ”lyd-fobi”, og er blandt de hyppigste fobier hos hunde. Det kan dog være alle aspekter af tordenvejr...