Google+

Hofteledsluksation

Forekomst: ***

Hvad er hofteledsluksation?

Når lårbenshoved slås ud af hofteskålen, kaldes det hofteledsluksation.


Hvorfor opstår hofteledsluksation?

Hofteledsluksation opstår efter et hårdt slag, hvor det runde ligament, der holder lårbenshoved fast i hofteskålen, rives over. Det kan f.eks. være efter en påkørsel eller fald fra stor højde.

Hvad er symptomerne på hofteledsluksation?

Hofteledsluksation give som regel en kraftig halthed på det ene bagben (eller i sjældne tilfælde begge bagben), hvor hunden knap støtter på benet. Der er dog store forskelle fra hund til hund, hvor halte de bliver. Hunden vil ofte stille det syge ben ind under sig, med knæet roteret udad.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Mistanken rettes hurtigt mod hofteleddet, da hunden har meget ondt, når det bevæges. Dyrlægen kan som regel mærke en asymmetri omkring bækkenet. Den endelige diagnose stilles med et røntgenbillede.

Hvordan behandles hofteledsluksation?

Hunden skal være bedøvet, når hoften sættes på plads igen. Hvis der ikke er andre skader i området, vil dyrlægen som regel altid først forsøge at sætte hoften på plads, ved at hive og dreje lårbenet på plads igen. Lykkes dette, skal hunden have benet bundet op i en periode bagefter (typisk 4-7 dage), så hoften ikke lukserer igen. I denne periode og ca. 2 uger efter bandagen er fjernet, skal hunden holdes i ro.

Lykkes det ikke at hive hoften på plads igen, bliver man nødt til at åbne op ind til hofteleddet, og sætte hoften på plads igen kirurgisk. Der findes flere forskellige måder at gøre dette på.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med hofteledsluksation?

Da hofteledsluksation som oftest er et resultat af et traume (hårdt slag), afhænger fremtidsudsigterne af, hvilke andre skader hunden har fået. Har hunden udelukkende hofteledsluksation, har hunden gode fremtidsudsigter, når hoften først er sat på plads.

Hvordan kan hofteledsluksation forebygges?

Hofteledsluksation er svært at forebygge, da det er et resultat af en ulykke.

Seneste artikler

CT-scanning er en specielt type røntgenundersøgelse, hvor vi man kan se på hunde og katte og andre kæledyr på en anden måde en traditionel...
Vi har desværre usædvanligt mange lopper i år, og lopper ser ud til at være et stadigt stigende problem. Så hvis du ikke behandler forbyggende...
Hunde er i modsætningen til f.eks. katte, ikke strikte kødædere (carnivorer). Skal man forstå, hvorfor mange hunde synes om den ekstra...