Google+

Kunne min hund fejle noget andet end en diskusprolaps?

Min gravhund kom i mandags i behandling for obs. af diskusprolaps i nakken. Tirsdag var den også meget sløv. Ville ikke rigtig løfte hovedet og lå meget stille. Har ikke haft besvær med vandladning og har hele tiden godt kunnet gå/stå på benene. Er i behandling med morfin og prednisolon. Om onsdagen (altså på 3. dagen) var den synligt bedre og her i dag kan vi næsten ikke se at hunden har fejlet noget. Min mand snakkede med en anden dyrlæge i går som mente at hunden ikke kunne komme sig så hurtigt hvis det var en diskusprolaps i nakken. Hunden har haft en lille tur magen til for ca. 3-4 mdr. siden, men her var hunden faktisk frisk efter et døgn. Hvad mener du det er, og hvor godt skal vi passe på hunden? Her og nu må den ikke hoppe ned og op i sofaer, må ikke løbe osv. Hun må dog gerne gå en halv km. i line, stille. Ville gerne vide om der, som den anden dyrlæge mente, evt. kunne være en anden og knap så grim diagnose, hvor vi måske ikke behøver at passe helt så meget på i flere måneder. Vi har en gravhund mere, hvilket ikke gør det nemmere at passe på den. Ved godt at man kan sige mere efter evt. røntgen.

M.v.h. AG 

Dyreart: Hund

Race: langhåret dværg gravhund

Køn: hunhund

Alder: knap 10 år


 

Hej AG

Det er faktisk et rigtig svært spørgsmål du stiller. Du skriver ikke så meget om hvilke symptomer din gravhund har haft, bort set fra at hun ikke rigtigt vil løfte hoved og ligger meget stille.

En diskusprolaps fremkommer, når diskmaterialet fra de intervertebrale disks ("stødpuderne") i ryggen, bliver skubbet op i det hulrum som rygmarven ligger i, så rygmarven bliver klemt. Hvor mange symptomer hunden har, afhænger af hvor klemt rygmarven bliver. En diskusprolaps kan opstå langs hele ryggen, men opstår langt hyppigst enten i lænden eller i nakken. I rygmarvskanalen i nakken er der mere plads, end der er i lænden. Derfor bliver rygmarven ofte mindre klemt, når diskusprolapsen opstår her, og ofte er nakkesmerter, det eneste symptom på en diskusprolaps i nakken. Herudover kan en diskusprolaps i nakken være lumsk, netop fordi der er mere plads, så er der mulighed for at rygmarv og diskmaterialet kan rykke en lille smule i forhold til hinanden, hvorfor symptomerne kan svinge, som I beskriver. Jeg mener derfor bestemt ikke, at man kan udelukke en diskusprolaps, ud fra at hun hurtigt er kommet sig. Og en hund der hund der en gang er kommet sig over en diskusprolaps, har væsentligt større risiko for at få en diskusprolaps igen. Så at hun har haft en lignende tur for 3-4 måneder siden, kan altså også sagtens passe med en diskusprolaps. Herudover har jeres hund både racen og alderen, til at være i risikogruppen for at få en diskusprolaps.

Når det så er sagt, så kan de symptomer I beskriver (sløv og vil ikke rejse hoved), altså også være alt muligt andet. For at være sikker på om der er tale om en diskusprolaps, er man nødt til enten at tage et røntgenbillede med kontraststof (en såkaldt myelografi), eller få hende CT-scannet (bedst). Århus dyrehospital tilbyder CT-scanning af hunde, som de eneste udenfor Københavnsområdet.

Jeg mener som sagt ikke, at en diskusprolaps i nakken kan udelukkes på baggrund af hendes hurtige bedring. Så med mindre I får en diskusprolaps udelukket på en CT-scanning, så ville jeg helt sikkert "gå med livrem og seler" og holde hende i ro, selv om jeg ved at det kan være en stor udfordring, især når man har to hunde.

God bedring med hende.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup

Seneste artikler

Forekomst: ** Hvad er albueledsdysplasi? Albueledsdysplasi er en hyppig lidelse hos hvalpe af store racer. Lidelsen deles op i to typer, der begge er...
Forekomst: **** Hvad er en flækket negl/klo? Det sker ikke sjældent at en hund flækker en negl, især stålriste er slemme til at flække neglene...
Forekomst: *** Hvad er et knoglebrud? Et knoglebrud kaldes i medicinske termer en fraktur. Ved et knoglebrud kan knoglen enten være brækket helt...