Google+

Knoglebrud

Forekomst: ***

Hvad er et knoglebrud?

Et knoglebrud kaldes i medicinske termer en fraktur. Ved et knoglebrud kan knoglen enten være brækket helt over og dislokeret (komplet fraktur), men det kaldes også et knoglebrud når knoglen har fået en revne, men stadig holder sammen.

Hvad er symptomerne?

Et knoglebrud giver stærke smerter. Hvis en hund har brækket et ben, vil den typisk slet ikke tage støtte på benet. Symptomerne kommer selvfølgelig meget an på hvor bruddet sidder, er det f.eks. ryggen der er brækket, vil hunden som regel være lammet i bagkroppen.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Til tider er det åbenlyst at der er tale om et knoglebrud, f.eks. hvis benet ligefrem dingler. Som regel er skaden heldigvis ikke helt så voldsom. Dyrlægen kan ofte mærke på benet at det er brækket, da et brækket ben giver en helt speciel fornemmelse i fingrene(kaldes krebination, mærkes lidt som at knue en snebold). Selv om der ikke er tvivl om at der er tale om et knoglebrud, er det altid nødvendigt med et røntgenbillede, for at se præcist hvor knoglebruddet sidder, om knoglerne sidder på plads, hvilken type af fraktur der er tale om og om der er sket andre skader.

Hvordan forebygges sygdommen?

Et knoglebrud kan ikke forebygges, da det er et resultat af et traume, f.eks. en påkørsel.

Hvordan kan sygdommen behandles?

Hvordan et knoglebrud behandles kommer meget an på typen af fraktur, hvilken knogle der er tale om, om der er sår (åbnet knoglebrud) og om knoglen er dislokeret. Fremgangsmåden vil dog altid være den samme: først skal knoglen sættes på plads (hvis den ikke sidder som de skal i forvejen), herefter skal den fikseret indtil den er helet.

En simpel fraktur hvor knoglerne sidder på plads, eller en inkomplet fraktur, hvor der ”blot” er en revne i knoglen, vil som regel kunne stabiliseres med en forbinding. Mere komplicerede fakturer kræver ofte kirurgi, hvor knoglen kan fikseres med plader, skruer, søm eller et eksternt stativ. Herefter skal hunden holdes i ro, indtil benet er helt og genoptræningen kan starte.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med et knoglebrud?

Simple frakturer der er blevet holdt i ro, heler som regel altid uden de helt store problemer, og hunden bliver ”som ny” igen efterfølgende. Der er dog altid risiko for komplikationer, især ved de mere komplicerede frakturer. Ved store vævsbeskadigelser, komplicerede frakturer eller hvis knoglen ikke har været holdt tilstrækkeligt i ro, kan helingen forsinkes. Hvis der er for meget bevægelse i den helende knogle kan der også dannes et ”falskt led”, hvor knogleenderne aldrig vokser sammen med en forbening. Knoglerne kan selvfølgelig også forrykke sig og vokse skævt sammen, der kan gå betændelse i knoglen og der kan opstå dødt væv (sekvester) ved frakturen.

Seneste artikler

Min gravhund kom i mandags i behandling for obs. af diskusprolaps i nakken. Tirsdag var den også meget sløv. Ville ikke rigtig løfte hovedet og...
Forekomst: ** Hvad er albueledsdysplasi? Albueledsdysplasi er en hyppig lidelse hos hvalpe af store racer. Lidelsen deles op i to typer, der begge er...
Forekomst: **** Hvad er en flækket negl/klo? Det sker ikke sjældent at en hund flækker en negl, især stålriste er slemme til at flække neglene...