Google+

Mavekatar

Mavekatar hos kat

Akut gastritis

Hvad er mavekatar?

Mavekatar er en betændelsestilstand i mavesækken og en hyppig lidelse hos katte.

Hvorfor opstår mavekatar?

Årsagen til mavekatar er ofte ukendt. Den hyppigste kendte årsag til mavekatar er nok foderet, der enten kan være forkert, for rigeligt eller fordærvet. Men der er mange årsager til mavekatar, blandt disse kan nævnes: irriterende stoffer (bivirkninger fra medicin, tungmetaller, rengøringsmidler, pesticider med mere), parasitter, virus, bakterier og fremmedlegemer.

Hvad er symptomerne på mavekatar?

Sygdommen starter oftest med, at katten pludselig begynder at kaste op. Foruden mad og galde kan der af og til ses lidt frisk blod i opkastet, da der let sprænger et lille blodkar i spiserøret. Ved større mængder frisk eller kaffegrums lignendeblod i opkastet skal man kontakte sin dyrlæge. Katten vil som regel have nedsat appetit og eventuelt være nedstemt. Feber og mavesmerter ses sjældent ved mavekatar.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Hvis opkastningerne har stået på i kort tid, og katten ikke har andre symptomer og ellers er frisk, laves typisk en kort udredning. Dyrlægen vil her typisk spørge ind til sygdomshistorien og lave en fysisk undersøgelse (herunder kigge i mundhulen, mærke på kattens mave og undersøge rectum og analregionen). Hvis der ikke findes noget signifikant ved denne undersøgelse vil man ofte vælge symptomatisk behandling.

Er der symptomer på yderligere komplikationer, har katten kastet op i længere tid, eller hvis den kaster op hyppigere end 1-2 gange om dagen, kræver det en udvidet undersøgelse. Foruden den ovenfor nævnte undersøgelse kan dyrlægen vælge at tage en blodprøve, urinundersøgelse, røntgen (eventuelt med dobbeltkontrast) og ultralydsundersøgelse af bughulen. Det kan også komme på tale at kigge ned i mave- tarmkanalen med et endoskop og tage biopsier.

Hvordan behandles mavekatar?

Når man har fundet årsagen til mavekatar skal denne fjernes. Hvis årsagen ikke findes, og katten ikke har andre symptomer end opkast og ellers er frisk, kan man forsøge symptomatisk behandling.

En killing eller en kat der kaster op i mere end 24 timer bør ligeledes altid tilses af en dyrlæge.

Behandling består i at faste katten i op til 12 timer for at hvile tarmkanalen. Efter fasten tilbydes vand i små portioner. Man begynder herefter at tilbyde katten fedtfattigt foder, for eksempel en mave-tarm diæt. Foderet gives i hyppige, små portioner (4-6 gange den første dag). Hvis katten ikke vil spise, eller hvis alt foderet kommer op igen, skal du kontakte din dyrlæge. En kat må ikke faste i mere end 24 timer, da dens lever ellers kan tage skade.

I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt at give katten noget kvalmestillende og væske direkte i blodet, der retter op på væske- og elektrolytbalancen. Der kan desuden også gives medicin, der beskytter maveslimhinden og nedsætter syreproduktionen.

Hvid kat

Seneste artikler

CalculusHvad er tandsten?Tandsten forekommer hos næsten alle katte i større eller mindre grad. Tandsten starter som bakterielle belægninger (plak)...
Hvorfor bliver en kat overvægtig?Overvægt skyldes for stort indtag af kalorier og er i mange tilfælde kombineret med en mindre aktiv livsstil. Fra...
Felin panleukopeni Hvad er kattesyge? Parvovirus er en DNA-virus, der giver sygdom i mave-tarmkanalen. Kattesyge har et hurtigt og voldsomt forløb,...