Google+

Vaccination af hund

Hvorfor vaccinere sin hund?

Når man vaccinerer sin hund, stimulerer man den enkelte hunds immunforsvar, til at opbygge et forsvar mod den givne sygdom. Immunsvaret er da (i ca. 95 % af tilfældene) stort nok til, at hunden ikke bliver syg, hvis den en dag møder sygdommen. Vaccination forhindrer på denne måde udbredelsen af epidemier.

Hvornår skal hunden vaccineres?

Hunden bør basisvaccineres, når den er hvalp. Som en tommelfingerregel kan man sige, at hvis hvalpen er født af en uvaccineret tæve, eller hvis den er udsat for et øget smittepres, bør den vaccineres 3 gange, når den er henholdsvis 8, 12 og 16 uger gammel. Er hvalpen født af en regelmæssigt vaccineret tæve, bør den vaccineres, når den er 12 og 16 uger gammel. Herefter bør hunden revaccineres en gang om året.

Hvorfor skal hunden revaccineres?

Hvalpen fødes med antistoffer fra tæven og får yderligere antistoffer gennem modermælken. Disse antistoffer beskytter hvalpen mod de sygdomme tæven har været udsat for (blandt andet gennem vaccination), men de forhindrer samtidig vaccinen i at virke ordentligt. Antistofferne forsvinder langsomt fra hvalpens blodbane og er helt forsvundet, når hvalpen er 14-18 uger. Man ønsker at vaccinere hvalpen så tidligt som muligt for at beskytte den mod sygdom, men man bliver så nødt til at revaccinere den kort tid senere, da hvalpen ikke svarer ordentligt på den første vaccination på grund af de maternelle antistoffer.

Den voksne hund skal revaccineres en gang årligt, da kroppen langsomt ”glemmer” de sygdomme den ikke har været udsat for. Når hunden revaccineres, genopfrisker immunforsvaret så at sige hukommelsen om sygdommen.

Hvilke sygdomme vaccineres der imod?

Hvilke sygdomme hunden vaccineres imod er forskellig fra region til region, alt efter hvilke sygdomme, der ses i området. De sygdomme de fleste hunde vaccineres imod i Danmark er:

  • Hundesyge
  • Parvovirus
  • Smitsom leverbetændelse
  • Parainfluenza
  • Leptospirose

Når der vaccineres mod disse fem sygdomme, gives vaccinen samlet i én sprøjte. Der findes desuden en vaccine mod kennelhoste, som skal sprøjtes direkte ind i hundens næse.

Hvis du skal have din hund med uden for landets grænser, skal den vaccineres for rabies (hundegalskab).

Er der nogen bivirkninger ved at lade sin hund vaccinere?

Især hvalpe kan godt blive lidt utilpasse efter vaccinationen, og få lidt feber. Dette går dog som regel over igen indenfor 24 timer efter vaccinationen. Hvalpe bør holdes i ro i et par dage efter vaccinationen, for at beskytte dem mod sekundære infektioner.

Desuden kan der komme en lokal reaktion (en lille hævelse) på stedet hvor hunden er vaccineret.

Når der sprøjets noget ”fremmed” (vaccinen) ind i kroppen, er der altid en risiko for en allergisk reaktion med symptomer som sløvhed, ødem i hoved, kløe, åndenød, opkast, diarré eller kollaps. Denne bivirkning ses dog heldigvis meget sjældent.

Kan man altid lade sin hund vaccinere?

Nej, der er kun raske hunde der må vaccineres. Hunde der får steroid (binyrebarkhormon) må man ligeledes ikke vaccinere. Der bør ikke gives ormekur umiddelbart før og efter vaccinationen.

Det er desuden ikke alle vacciner, der må bruges til drægtige tæver.

Hund drømmer

Seneste artikler

CT-scanning er en specielt type røntgenundersøgelse, hvor vi man kan se på hunde og katte og andre kæledyr på en anden måde en traditionel...
Vi har desværre usædvanligt mange lopper i år, og lopper ser ud til at være et stadigt stigende problem. Så hvis du ikke behandler forbyggende...
Ok, det er måske en sandhed med modifikationer. Der findes nemlig to typer af svedkirtler! Der findes de eccrine svedkirtler som giver en vandig...