Google+

Shock

Forekomst: **

Hvad er shock?

Shock er ikke en sygdom, men en fysiologisk tilstand, hvor blodcirkulationen ikke et tilstrækkelig ud til muskler og organer. Årsagerne kan være kraftig dehydrering, traume (påkørsel eller lignende), hedeslag, lavt blodsukker, hjertesvigt, blodforgiftning (sepsis), forbrænding, allergisk reaktion, kraftig blodmangel eller organsvigt. Det hyppigst forkomne type af shock hos hunde er den type, der kaldes hypovolæmisk shock, som udløses af et pludseligt tab på 25-30 % af blodvolumen. De hyppigske årsager til tab af blodvolumen er en pludselig blødning (traume) eller dehydrering som følge af opkast og diarré. En hund har 70-80 ml blod pr. kg, det vil sige at en hund på 20 kg indeholder ca. 1,5 liter blod og vil gå i shock efter et pludseligt blodtab på 375-450 ml.

Hvad er symptomerne?

Ved shock vil blodtrykket være lavt, hvilket giver en hurtig og svag puls. Pulsen for en hund i hvile ligger normalt mellem 80 og 130 slag/minut, de små racer har en højere hvilepuls end store racer. Pulsen kan enten mærkes på hjertet eller på indersiden af låret, helt oppe ved lysken. Slimhinderne (ses ved mund, øjne og kønsorganer) vil være blege og kan også være en snert blålige (cyanotiske). Når man trykker med sin finger på gummen så der dannes en hvid plet, vil det tage mere end 3-5 sekunder før den er væk igen (dette kaldes kapillærfyldningstiden). Vejrtræningen vil som regel være hurtig og overfladisk, pupillerne store, hunden er ofte tørstig og sløv. Når et shock er udløst af en allergisk reaktion (anafylaktisk shock), kan man desuden se: uro, angst, kramper og ødemer. Hunden kan risikere at dø i løbet af få minutter. Ved shock som følge af blodforgiftinng (septisk shock), vil hunden som regel også have feber.

Hvilke test udfører dyrlægen?

Om en hund er i shock, eller på vej i shock, vurderes ud fra symptomerne.

Hvordan behandles shock?

Tidlig og korrekt behandling af shock er afgørende for udkommet. Berolig hunden ved at tale til den med en beroligende stemme og transporter den hurtigst muligt til dyrlæge.

Den vigtigste behandling når hunden er kommet til dyrlæge, er at hunden hurtigt får væske direkte ind i blodbanen. Ofte kan tilførsel af ekstra ilt (f.eks. iltbur) også være nødvendigt. Herefter kommer behandlingen an på hvilken type af shock der er tale om. Ved blodforgiftning gives antibiotika, ved anafylaktisk shock (allergisk reaktion) gives antihistaminer og kortikosteroider (f.eks. prednisolon), ved hjertesvigt gives vandrivende medicin og hjertemedicin (nitroglycerin). Det er desuden vigtigt at kropstemperaturen holdes oppe, f.eks. ved hjælp af et tæppe.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med shock?

Shock er en alvorlig tilstand som hunden kan dø af. Selv når hunden er blevet stabiliseret med den korrekte terapi, er der risiko for at de indre organer har taget skade som følge af den utilstrækkelige blodcirkulation.

Seneste artikler

Hvad er hjerteorm? Fransk hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er en lille rundorm, der som voksen orm lever i hundens hjerte og blodkar. En hund...
MiltbasetumorHvad er et hæmangiosarkom?Et hæmangiosarkom er en kræftknude i blodkarrets væg. Ældre hanhunde, især Schæferhunde og Golden...
Endokardiose, kronisk valvulær sygdom, mitral insufficiens, mitral regurgitation Hvad er hjerteklapinsufficiens? Hjertet består af fire kamre,...