Google+

Løbetid hos kat

Brunst, østrus

Hvornår kommer hunkatten i løbetid første gang?

Katten kommer i løbetid (brunst, østrus) første gang når den er omkring 7 måneder, men der er store forskelle fra kat til kat (3-21 måneder). Hvornår katten kommer i løbetid første gang afhænger både af årstiden, racen og kattens sundhedstilstand. Katten er det man kalder ”polyøstral” med én avlssæson. Det betyder at katten kommer i løbetid i januar-februar og så fortsætter den med regelmæssige brunstcyklusser indtil september-oktober. Igennem vinteren kommer katten ikke i løbetid. Avlssæsonen styres af den ændrede lysmængde, hvorfor man kan se at katte, der holdes inden døre kan fortsætte med brunstcyklusser hele året.

Hvordan forløber en brunstcyklus?

En kats brunstcyklus afhænger af om katten bliver parret eller ej, da katte kun får ægløsning, hvis de bliver parret.

Brunstcyklus når katten ikke parres

En kat kommer i løbetid gennemsnitligt hver 22. dag, hvis den ikke bliver parret. Der er dog store forskelle på løbetidsintervallet fra kat til kat, således at alt fra 7(!) til 42 dage er normalt.

Inden selve løbetiden, er katten i forbrunst, der varer fra 1-3 dage. I denne periode er katten kælen og kontaktsøgende, men acceptere ikke parring, selv om hankatte tiltrækkes af den.

Selve løbetiden varer gennemsnitligt 8 dage. Man er sjældent i tvivl om hunkatten er i løbetid, da den som regel bliver meget kælen, kontaktsøgende og ”snakkende”. Hun vil ofte gnide sig op af sine ejers ben og løfte halen til side. Klør man hende på ryggen vil hun skyde bagparten op og løfte halen. Områdets hankatte vil som regel heller ikke være i tvivl og møde talstærkt op! Mange katteejere vælger alene på grund af kattens opførsel i løbetiden, at få den steriliseret.

Brunstcyklus når katten parres

Hvis katten bliver parret, udløser den vaginale stimulation en ægløsning. Efter ægløsning bliver katten enten drægtig eller pseudodrægtig (falsk drægtig/pseudogravid). Bliver katten pseudodrægtig, kommer den i løbetid igen 40-50 dage efter parring.

Bliver katten drægtig, kommer den som regel i løbetid igen 7-8 dage efter fravænning af killingerne. Det at hunkatten giver mælk til killingerne er dog ingen sikker prævention, hun kan komme i løbetid igen allerede 8-10 dage efter fødslen.

Afslappet kat

Seneste artikler

Hvad er sterilisation? Ved en sterilisation fjernes enten både kattens livmoder og æggestokke (ovariehysterektomi) ellers fjernes blot kattens...
Hvad er kastration? Ved kastration fjernes begge testikler kirurgisk. Katten kan kastreres allerede fra to måneders alderen, uden risiko for dens...
Kønsbestemmelse Når man skal kønsbestemme nyfødte killinger, kigger man på afstanden fra kønsåbningen til anus. På hankattekillinger vil der...