Google+

Hvorfor kan mine katte ikke enes længere?

Zorro på 10 år og Maxi på 4 år har hele tiden været de bedste venner. Fredag virkede det pludselig som om han ikke kunne kende hende. Han hvæsede, brummede og rejste børster af hende, som om hun var en fremmed kat. Hun fattede ikke noget, men begyndte på et tidspunkt at hvæse tilbage. Lørdag aften faldt der en smule ro over dem. Zorro gemte sig mest i transportkassen og sov meget, men når de mødtes blev der hvæset fra begge sider. Søndag sov han stadig meget. I dag (mandag) virker Zorro som sig selv igen, bortset fra at de nu ikke kan finde ud af at sende de rigtige signaler. Begge er meget på vagt og begynder meget hurtigt at hvæse og Zorro gemmer sig hurtigt. Kan Zorro have haft det lidt skidt et par dage og skal der bare lidt tid til, så de finder det gamle, gode mønster, eller skal jeg gøre noget? De har hele tiden spist og drukket normalt.

Mvh. Gitte


 

Hej Gitte

Tak for det fine billede!

Min første tanke er at det lyder som almindelig katte-adfærd, at de ikke altid enes lige godt. Mine egne katte (også hunkat og hankat) var som regel altid de bedste venner, men så tog de dig godt nok nogle gevaldige ”ture” en gang imellem.

Når det nu ikke er normal adfærd for dine katte, at have deres uenigheder en gang imellem, så er der sandsynligvis sket noget ”nyt”. Du er selv inde på om han kunne være skidt et par dage, hvilket bestemt er en mulighed. Men det kan også være at det er noget ”udefra”, der har stresset dem/ham. Katte registrer mange ting som går vores næse forbi, og ting der kan stresse dem er f.eks. nye lyde eller lugte, f.eks. hvis naboen har fået ny hund eller baby. Det kan også være en ny dominerende kat, der er flyttet til nabolaget (du skriver godt nok ikke om de er vant til at komme ud).

Jeg syntes du skal se tiden an et par dage. Hvis du syntes Zorro fortsat er ved siden af sig selv, skal du tage ham forbi en dyrlæge og få ham tjekket, især hvis han virker sløv eller spiser mindre end normalt.

Hvis du syntes han er sig selv igen, men ”uoverensstemmelserne” fortsætter, skyldes problemet sandsynligvis stress. Her ville jeg prøve at give begge katte Zylkène dagligt i 30 dage og se om det havde en effekt. Zylkène er et kosttilskud der afhjælper stress. Hvis du ikke er glad for at give tabletter til dine katte, kan kapslerne skilles ad, og pulveret kan drysses over maden. Alternativt findes der også Feliway duftspreder, som sættes i stikkontakten og efterfølgende udsender beroligende feromoner (kattens ”kommunikations-duftstoffer”).

 

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup

Seneste artikler

Hvad er sterilisation? Ved en sterilisation fjernes enten både kattens livmoder og æggestokke (ovariehysterektomi) ellers fjernes blot kattens...
Hvad er urenlighed?En kat betragtes som urenlig, når den efterlader urin eller afføring uønskede steder.Hvorfor er min kat urenlig?Det er vigtigt...
Hvorfor kradser katten? Det er naturligt for en kat at kradse i noget. Katten plejer sine klør på denne måde og afsætter feromoner fra...