Google+

Brystbetændelse

Forekomst: **

Hvad er brystbetændelse?

Brystbetændelse (mastitis) ses relativt sjældent hos hunde, i forhold til forekomsten hos andre dyr og mennesker, men kan opstå hos lakterende (mælkeproducerende) tæver. Brystbetændelse skyldes bakterier, f.eks. kan E. coli, Stafylokokker og Streptokokker give brystbetændelse.

Hvad er symptomerne på brystbetændelse?

Ved brystbetændelse hæver mælkekirtlen/kirtlerne op, bliver hårde, varme og ømme. Mælken kan også ændre farve og blive blod- eller pustilblandet. Sjældnere kan tæven blive systemisk påvirket, få feber og blive nedstemt.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Diagnosen stilles ud fra hundens symptomer og undersøgelse af mælken.

Hvordan forebygges brystbetændelse?

Det er vigtigt for tæven og hvalpene at have tørre rene omgivelser at opholde sig i. Mælkelisten bør ligeledes holdes ren.

Hvordan kan brystbetændelse behandles?

Brystbetændelse behandles med systemisk antibiotika, der kan eventuelt laves en dyrkning og resistensundersøgelse af bakteriekulturen, for at sikre den korrekte behandling. Varme omslag på mælkekirtlen lindrer. Det er vigtigt at hvalpene fortsat dier, medmindre det decideret er pus der kommer ud af mælkekirtlen. Da anlægger man en forbinding for at forhindre hvalpene i at die fra den kirtel. Det er vigtigt at få malket denne kirtel ud flere gange om dagen, da dette også er en del af behandlingen.

Hvordan er fremtidsudsigterne for en hund med brystbetændelse?

Brystbetændelse er som regel let at behandle med den rigtige antibiotika. Der kan dog opstå komplikationer hvis tæven ikke vil lade hvalpene die pga. smerter. En anden komplikation der kan støde til er at hvalpene kan få diarré. I sjældne tilfælde udvikler brystbetændelsen sig til en byld og der kan også gå nekrose (vævsdød) i kirtlen.

Seneste artikler

Under et skybrud, når vandmasserne overstiger kloakkernes kapacitet, kommer rotter og kloakvand op og blander sig med regnvandet. Ud over at...
Forekomst: *** Hvad er forstørret blærehalskirtel? Forstørret blærehalskirtel (prostata hyperplasi) er en almindelig lidelse hos ældre intakte...
Forekomst: ** Hvad er testikelkræft? Hos hanhunde er testikeltumor den anden mest almindelige form for kræft. Der findes flere forskellige typer at...