Google+

Testikelbetændelse

Hvad er testikelbetændelse?

Testikelbetændelse (orchitis) er betændelse i en eller begge testikler. Som regel er bitestiklen også betændt, når der er betændelse i testiklen. Tilstanden kan både være subkliniks (der ikke giver symptomer) og akut. Årsagerne til testikelbetændelse kan være bakterier fra en blærebetændelse eller betændelse i prostata, der er vandret ned til testiklerne. Andre årsager kan være et traume, hundens eget immunforsvar der angriber testiklerne, og ved blodforgiftning kan bakterier spredes med blodbanen til testiklerne. Hundesygevirus kan også give betændelse i testiklerne, og har hunden været i udlandet og parre en tæve er der risiko for at blive smittet med Brucella Canis, som også giver testikelbetændelse.

Hvad er symptomerne?

Er lidelsen subklinisk giver den ikke symptomer. Ved en akut testikelbetændelse hæver testiklen op, bliver stor, fast, varm og smertefuld. Huden på pungen vil ofte blive rødlig, og hunden vil gerne slikke i området. Hunden kan evt. også have feber. Smerterne fra testiklen giver en stiv gang, der kan mistolkes som halthed med oprindelse fra et bagben.

Både en subklinisk og en akut testikelbetændelse kan udvikles sig en kronisk betændelse. Ofte vil der ikke være symptomer ved den kroniske betændelse, men testikelvævet vil langsomt blive infiltreret med arvæv og skrumpe ind. Dette resultere i dårlig sædkvalitet og infertilitet, mens hundens sexlyst ofte vil være uforandret.

Hvordan stiller dyrlægen diagnosen?

Ved gener fra testiklerne skal andre sygdomme i testiklerne udelukkes (kræftknuder, brok, testikeltorsion, hudbetændelse). Ud over en kliniks undersøgelse vil dyrlægen evt. også undersøge sæden, dyrke bakterierne og lave en urinundersøgelse.

Hvordan kan testikelbetændelse behandles?

En bakteriel testikelbetændelse behandles med en længerevarende (2-3 uger) antibiotikakur og evt. binyrebarkhormoner, for at tage noget af hævelsen og smerterne. Da en betændelse ofte giver skade på testiklerne, anbefales det at kastrere hunden efter endt behandling.

Hvordan forebygges sygdommen?

Testikelbetændelse kan ikke forebygges.

Seneste artikler

Under et skybrud, når vandmasserne overstiger kloakkernes kapacitet, kommer rotter og kloakvand op og blander sig med regnvandet. Ud over at...
Forekomst: *** Hvad er forstørret blærehalskirtel? Forstørret blærehalskirtel (prostata hyperplasi) er en almindelig lidelse hos ældre intakte...
Forekomst: ** Hvad er testikelkræft? Hos hanhunde er testikeltumor den anden mest almindelige form for kræft. Der findes flere forskellige typer at...