Google+

Vaccination af kat

Hvorfor vaccinere sin kat?

Når man vaccinerer sin kat, stimulerer man den enkelte kats immunforsvar, til at opbygge et forsvar mod den givne sygdom. Immunsvaret er da (i ca. 95 % af tilfældene) stort nok til, at katten ikke bliver syg, hvis den en dag møder sygdommen. Vaccination forhindrer på denne måde udbredelsen af epidemier.

Hvornår skal katten vaccineres?

Katten bør basisvaccineres, når den er killing. De fleste vaccinationsprogrammer foreskriver, at killingen vaccineres ved 8-9 ugers alderen og igen 3-4 uger senere. Herefter bør katten revaccineres en gang om året.

Hvorfor skal katten revaccineres?

Killingen fødes med antistoffer fra tæven og får yderligere antistoffer gennem modermælken. Disse antistoffer beskytter killingen mod de sygdomme tæven har været udsat for (blandt andet gennem vaccination), men de forhindrer samtidig vaccinen i at virke ordentligt. Antistofferne forsvinder langsomt fra killingens blodbane og er helt forsvundet, når killingen er 14-18 uger. Man ønsker at vaccinere killingen så tidligt som muligt for at beskytte den mod sygdom, men man bliver så nødt til at revaccinere den kort tid senere, da killingen ikke svarer ordentligt på den første vaccination på grund af de maternelle antistoffer.

Den voksne kat skal revaccineres en gang årligt, da kroppen langsomt ”glemmer” de sygdomme den ikke har været udsat for. Når katten revaccineres, genopfrisker immunforsvaret så at sige hukommelsen om sygdommen.

Hvilke sygdomme vaccineres der imod?

Hvilke sygdomme katten vaccineres imod er forskellig fra region til region, alt efter hvilke sygdomme, der ses i området. De sygdomme de fleste katte vaccineres imod i Danmark er:

  • Kattesyge (parvovirus)
  • Katteinfluenza (herpes- og calicivirus)

Eventuelt vaccineres der også imod:

  • Chlamydia
  • Smitsom leukæmi (felin leukæmivirus, FeLV)

Når der vaccineres mod disse sygdomme, gives vaccinen samlet i én sprøjte.

Hvis du skal have din kat med uden for landets grænser, skal den vaccineres for rabies (hundegalskab).

Er der nogen bivirkninger ved at lade sin kat vaccinere?

Især killinger kan godt blive lidt utilpasse efter vaccinationen, og få lidt feber. Dette går dog som regel over igen indenfor 24 timer efter vaccinationen. Killinger bør holdes i ro i et par dage efter vaccinationen, for at beskytte dem mod sekundære infektioner.

Når der sprøjets noget ”fremmed” (vaccinen) ind i kroppen, er der altid en risiko for en allergisk reaktion med symptomer som sløvhed, ødem i hoved, kløe, åndenød, opkast, diarré eller kollaps.

Desuden kan der komme en lokal reaktion (en lille hævelse) på stedet hvor katten er vaccineret.

Alle disse bivirkninger er meget sjældne.

Kan man altid lade sin kat vaccinere?

Nej, der er kun raske katte der må vaccineres. Katte der får steroid (binyrebarkhormon) må man ligeledes ikke vaccinere. Der bør ikke gives ormekur umiddelbart før og efter vaccinationen.

Det er desuden ikke alle vacciner, der må bruges til drægtige katte.

Killing med urtepotte

Seneste artikler

Har du overvejet at tegne en sundhedsforsikring til din kat? Det kan være en god idé at gardere sig mod uforudsete dyrlægeregninger, ved at tegne...
CalculusHvad er tandsten?Tandsten forekommer hos næsten alle katte i større eller mindre grad. Tandsten starter som bakterielle belægninger (plak)...
Kønsbestemmelse Når man skal kønsbestemme nyfødte killinger, kigger man på afstanden fra kønsåbningen til anus. På hankattekillinger vil der...