Google+

Hvordan afhjælper vi at vores hund tisser i bilen?

Hej!

Dette er den 7. hund vi har, og vi har aldrig haft problemer med dette før. Vores meget søde og kærlige hund har helt fod på den faste afføring, men det kniber kraftigt med tisseriet. Især ved bilkørsel, hvor hun stort set tisser hver gang under kørslen, ofte allerede når hun hopper ind i bilen. Vi har forsøgt med en åben boks lige bag førersædet, en lukket boks længere væk fra os og et tæppe i bunden ved passagersædet ved siden af føreren. Hun piber ikke ved kørslen og er ikke speciel urolig, men hun virker ikke helt tryg. Er det stresstisseri? Og hun har jo nu nærmest fået opbygget en vane med dette biltisseri. Hun kan stadig også kikse med tisseri indendørs, men her går det tåleligt. Hun bor i en lukket gennemsigtig trådboks om natten, og her er hun renlig ca. 80 - 90% af nætterne. Hun vil ikke tisse, når hun er i snor, og det vil sige, at hun ikke vil tisse ved pauser i bilkørslen. Skal vi forsøge med Adaptil? Eller hvad vil du forslå?

Race: Irish soft coated wheaten terrier

Køn: tæve

Alder: 5 måneder


 

Hej!

Hun er jo ikke så gammel jeres hund - kun 5 måneder. Derfor er det vigtigt til at starte med, at udelukke at hun har en blærebetændelse. Unge tæver har nemlig langt større risiko for at få blærebetændelse end andre hunde. Jeres dyrlæge kan hurtigt teste om hun har en blærebetændelse, hvis I kommer med en urinprøve.

Når det er afklaret, at hun forhåbentligt ikke har blærebetændelse, skal der arbejdes videre med hendes ”stress-tisseri” (som jeg tror det er). Mange unge hunde kommer let til at lække en lille tår, når de bliver stressede eller ophidsede. Det er formenligt noget hun vil vokse sig fra, men man kan sagtens fremskyde processen. Jeg ville kombinere Adaptil spray med adfærdstræning. Adaptil spray skal anvendes som foreskrevet i brugsanvisningen (8-10 pumpeslag sprayes i bilen minimum 15 minutter inden hunden skal derind).

Adfærdstræningen går ud på at jeres hund til at starte med, bare skal have lov at hoppe ind i bilen med åben dør, bare for lige at vende derinde. Der må gerne ligge lidt hyggeligt derinde – en godbid eller hendes yndlingslegetøj. I skal lade hende komme ind i bilen på denne måde gerne flere gange om dagen, og lade hende være derinde længere og længere tid, men altid lade hende komme ud igen, inden hun bliver stresset.

Når hun så er helt tryk ved at være inde i bilen, skal I begynde at lukke døren, igen starter i med at det bare er et øjeblik. I må ALDRIG gå fra bilen her i sommervarmen, mens hun sidder derinde med lukket dør – også selv om vinduet er rullet ned. Det er alt for let at glemme hende i for lang tid. Og en bil bliver stegende hed, bare i løbet at 10 min, hvis den står i solen.

Når hun så er helt tryg og afslappet i den lukkede bil, kan I begynde at starte bilen. Først når hun igen er helt tryk ved dette, kan I begynde at køre en lille stille tur. Turene må meget gerne gå til f.eks. en hundeskov, så turen forbindes med noget rart.

Det kan være et rigtig stort arbejde, at tilvende en hund til situationer den er blevet utryg ved. Ligesom os mennesker er der stor forskel på hvor følsomme/sensitive de er. Der er nogle hunde der reagere helt utroligt godt på Adaptil spray, men jeg vil under alle omstændigheder anbefale at kombinere sprayen med adfærdstræningen.

God fornøjelse med træningen!

 

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea S. Kamstrup