Google+

Hvordan kan min kat fortsat komme i løbetid efter den er blevet steriliseret?

Hej

Jeg har tit haft god hjælp fra jeres hjemmeside - tak for det.

Men nu har jeg et meget mærkeligt fænomen, jeg lige vil dele med jer.

Min kat er blevet steriliseret for to måneder siden, men nu er der mindst fire hankatte der lusker rundt om huset hele døgnet, og min kat er helt klar i brunst - ligger og vrider sig. Hvordan kan det lade sig gøre???

mvh

Ken Koustrup


Hej Ken

Jeg er glad for at du har kunnet bruge vores hjemmeside.

Hvis din kat er i brunst – hvilket det jo lyder til, så danner den stadig kønshormoner!

Når en kat bliver steriliseret fjernes hele livmoderen og æggestokkene. Kattens livmoder er formet som et Y, hvor de to æggestokke (ovarierne), der producere hormonerne ligger dybest inde i kroppen for enden af Y´ets grene. Æggestokkene ligger gemt i en lille pose, som også kan være polstret med fedt, dette er dog især udtalt hos hunde. Æggestokkene er altså ikke altid lige lette at se. Hvis dyrlægen kommer lidt for tæt på den ene æggestok, og der bliver klemt lidt af væv af når blodkarrene underbindes, kan dette væv vokse og forsætte med at udskille hormoner – og katten vil da fortsætte med at komme i løbetid! En anden mulighed er at der kan være tale om ektopiske ovarier. Ektopiske ovarier betyder at der ligger en æggestok fejlplaceret et sted i kroppen. Dette er en sjælden fejl i kattens udvikling i fosterstadiet, og altså ikke noget din dyrlæge vil kigge efter, når katten steriliseres.

Underordnet årsagen er der ingen risiko for at din kat kan blive drægtig, når den er steriliseret, da den har fået fjernet livmoderen.

Men derfor kan det stadig være generende at katten kommer i løbetid. Du har tre muligheder:

  1. Du accepterer at din kat kommer i løbetid en gang i mellem, vel vidende at den ikke kan blive drægtig.
  2. Du kan bede dyrlægen åbne din kat op igen og se om han/hun kan finde det hormonproducerende væv der driller.
  3. Den sidste mulighed er at behandle din kat med P-piller (Perlutex).

Dette stopper løbetiden. Når man behandler med P-piller skal katten have en lille pille en gang om ugen på en fast ugedag. P-piller er på recept og kræver derfor også en tur forbi dyrlægen.

Held og lykke.

Med venlig hilsen

Dyrlæge Thea Kamstrup

Netdyrlæge.dk

Hej Thea

Tusind tak for dit præcise og hurtige svar.

Det rimer godt med, at dyrlægen fortalte, at han havde haft lidt svært ved at finde æggestokkene... Der sidder sikker noget væv tilbage og producere hormonerne.

Så må vi lige se, hvor galt det går med hankattene.

Kan jo frygte, at vævet vil producere hormoner hele foråret og sommeren med...nu da graviditeten ikke længe kan sætte en stopper for det ståhej.

mvh

Ken